fbpx

Wat te doen tegen stress? De 7 beste strategieën

written by Carlijnsijs
8 · 14 · 23

Wat te doen tegen stress?

In een wereld die 24/7 aan lijkt te staan, waar we steeds meer keuzes hebben en waarin perfectionisme op de loer ligt…… reizen de cijfers van burnouts, overspannenheid en mentale gezondheidsklachten de pan uit. Om dat voor te zijn, kan je jezelf een slimme vraag stellen: Wat te doen tegen stress?

 

In het dagelijks leven wordt er vaak veel van je gevraagd

Er moet worden gewerkt, gekookt, schoongemaakt, opgeruimd, familiedingen worden geregeld…. Dagelijkse dingen die zomaar een gevoel van spanning kunnen opleveren.

Maar er kunnen natuurlijk ook nog andere zaken zijn die stress veroorzaken zoals problemen met gezondheid, financiën, je relatie, familie of op werk.

Daardoor kan het in het dagelijks leven soms best een uitdaging zijn om de stress van je af te laten glijden en even écht te ontspannen.

Negeer stresssignalen niet

Een leven vol stress is niet alleen mentaal zwaar, maar kan ook je lichaam flink belasten. Als we niet oppassen, kan het onze energie, nachtrust en zelfs onze gezondheid kosten.

wat te doen tegen stress 1

Wat te doen tegen stress en spanning: niet one size fits all

Gelukkig zijn er effectieve methodes die je kunnen helpen om beter met spanningen om te gaan.

Doe wat voor jou werkt

 

Wat voor de een werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Als jij wil weten wat te doen tegen stress, besef je dan dat je op zoek bent naar iets dat voor jou werkt. Het hoeft niet voor anderen te werken, als het maar bijdraagt een een gelukkig leven voor jou. 

Dus in onderstaande strategieën: pik er vooral tussenuit wat voor jou werkt en laat de rest achterwege.

  wat te doen tegen stress

  7 beste strategieën tegen stress en spanning

  1. Meditatie en Mindfulness

  De allereerste tip over wat te doen tegen stress is het verkennen van meditatie en mindfulness. Door te leren focussen op het hier en nu, kan je de druk van gisteren en de zorgen voor morgen loslaten. Er zijn talloze apps om gewoon thuis te kunnen oefenen, maar er zijn ook meditatieverenigingen en mindfulness cursussen.

   

  2. Fysieke activiteit

  Toen ik op mijn 27e overspannen raakte (vertel ik meer over in deze podcast) wilde ik weten: wat te doen tegen stress en spanning? Mijn dokter raadde me onder andere aan om minder krachttraining te doen en juist wat meer duursport te gaan doen. Dit is een manier van het lijf om stress te ontladen.

  Tijd om die hardloopschoenen misschien eens af te stoffen?

   

  3. Tijd voor jezelf nemen

  In de drukte van alledag vergeten we soms onszelf. Wat te doen tegen stress? Begin met wat tijd en liefde voor jezelf. Trek jezelf even terug zodat je tot jezelf kan komen.

   

  4. Praat

  Praten met een goede vriend, je partner of een leidinggevende over je zorgen of over wat te doen tegen stress kan enorm opluchten. En nieuwe inzichten brengen. Vaak denken we dat we het ‘zelf moeten oplossen’ of dat anderen ‘dit probleem nooit hebben’. Maar het is ok om om hulp te vragen. Hoe groot is de kans met 17,5 miljoen mensen in Nederland dat jij de enige bent met deze uitdaging :)?

   

  En soms is het juist fijn met iemand te praten die er helemaal buiten staat en die je ook nog eens gefocust helpt om oplossingen te vinden. Boek dan bijvoorbeeld eens een gratis kennismaking bij een coach of psycholoog.

   

  5. Leer “nee” zeggen

  Ik zeg wel eens: je leven wordt gevormd door waar jij JA en NEE tegen zegt. Het klinkt eenvoudig, maar het is een kunst op zich.

  Meer weten? In mijn populairste online cursus #prikkelninja leer ik je allerlei praktische handvatten om rust te creëren in je hoofd en in je leven. Ik leer je onder andere 3 manieren om gezellig maar duidelijk NEE te zeggen.

  6. Maak een breindepot

  Een lijstje in je telefoon waar je al je to do’s, hersenspinsels en ideeën op kan zetten. Eens per week leeg je je breindepot: je voert uit, zet het op je todo-lijst of in een document met allemaal ideeën.

  En je brein kan het allemaal loslaten, want die weet dat je het veilig ergens staat en niet wordt vergeten! Heerlijk fris en opgeruimd!

   

  7. Maak keuzes

  We kunnen ontzettend onrustig worden van keuzes die nog gemaakt moeten worden. Zelfs van kleine keuzes als: wat ga ik eten in een restaurant. Mijn tip? Besteed niet meer dan 3 minuten aan het uitzoeken van een gerecht. Bestel na die 3 minuten gewoon wat je op dat moment het lekkerst lijkt. Dan kan je de rest van de tijd besteden aan het gezelschap waarmee je bent.

  En deze tip kan je natuurlijk ook toepassen op allerlei andere kleine keuzes. Kies voor een lekker fris en opgeruimd hoofd.

   

  En nu in de praktijk

  Nu je gewapend bent met deze zeven strategieën over wat te doen tegen stress, is het tijd om ze in praktijk te brengen. Onthoud dat verandering niet van de ene op de andere dag komt.

   

  Het vraagt geduld, toewijding en soms een beetje vallen en opstaan. Maar door jezelf te verrijken met kennis en tools, zet je al een grote stap in de richting van een leven met minder stress.

   

  Elk moment van rust en kalmte dat je kunt vinden, is een overwinning op zich. Wees lief voor jezelf en onthoud: je hebt de kracht om een verandering teweeg te brengen.

  Praktische handvatten voor wat te doen tegen stress

  Cursus Prikkelninja

  In mijn meest gekochte cursus leer ik je heel praktisch HOE je rust creëert voor jezelf. Geen vaag gedoe, maar concrete tips & tricks. Ik zou het namelijk oprecht vervelend vinden als je over een jaar nog steeds tegen dezelfde dingen aanloopt. Ik leer je onder andere:

  • 3 manieren om gezellig maar duidelijk grenzen aan te geven
  • Rust creëren in je agenda (heerlijk!)
  • Schuldgevoel loslaten

  gerelateerde posts