fbpx

Wat is ontspannen om te doen?

written by Carlijnsijs
12 · 19 · 23

Wat is ontspannen om te doen? 

Voel je je opgejaagd? Heb je last van een gestrest gevoel en krijg je hier letterlijk lichamelijke klachten van? Hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen? Stress kan je letterlijk aanvliegen en is dé manier van je lichaam om aan te geven dat je het rustiger aan moet doen. Tijd om te ontspannen! Maar wat kun je doen?

Ik heb geen tijd 

Ik hoor je denken. Na een dag werken en de avondspits heb ik hier toch geen tijd en energie meer voor? Geen tijd of geen prioriteit? Veel te vaak zetten we onszelf op de 10e plaats. Werk komt gek genoeg op 1. Gezin, werk, vrienden, iedereen gaat voor. Terwijl het constant hard doorwerken je uiteindelijk opbrandt. En neem je eindelijk tijd voor jezelf, dan komt het schuldgevoel om de hoek kijken. Maar wanneer je geen tijd voor jezelf neemt en opgebrand raakt, kun je er ook niet voor anderen zijn. Daarom is het nodig om jezelf op 1 te zetten. 

Wat moet je vooral niet doen?

Wanneer je na een stressvolle dag thuiskomt kan je hoofd ‘aan’ blijven staan. Misschien wil je op zo’n moment liever relaxt op de bank zitten met je telefoon. Maar dat is dus precies wat je niet wilt doen. Door te scrollen, blijf je prikkels ontvangen die je brein eigenlijk al niet meer aankan. Je gaat in ‘zombiemodus’ en aan het einde van de avond voelt het alsof je je tijd hebt weggegooid. Tijd om iets te doen dus wat je energie geeft.

Energiegevers

Energiegevers zijn activiteiten waarbij je echt ontspant. Het zijn taken en activiteiten die je energie opleveren. Ze zijn leuk om te doen, gezellig of geven je een zelfvoldaan gevoel. Het kunnen kleine dingen zijn zoals samen wandelen, een leuk gesprek, iets creëren of iets leren. 

 “The time to relax is when you don’t have time for it.” – Sydney J. Harris  

Nieuwe vaardigheden aanleren 

Door nieuwe dingen te leren word je creatiever en het geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Een half uurtje creatief aan de slag zorgt voor het vrijkomen van de geluksstofjes endorfine, serotonine en dopamine. Vooral dingen die je met je handen kunt maken geven veel voldoening. Bij September18 stimuleren we onze members om iedere maand met een nieuwe techniek aan de slag te gaan. Een deken breien op je armen, houtbranden, schilderen op zijde, alles komt voorbij. Op deze manier ontdek je vaardigheden waarvan je nog niet wist dat je ze had en wie weet houd je er zelfs een nieuwe hobby aan over.

Hoofd uit, handen aan 

Door met je handen te werken gaat je hoofd letterlijk even uit. Bij het breien van bijvoorbeeld een warme wollen deken zorgen de repeterende handelingen ervoor dat je brein tot rust komt. Je handen doen het werk. En voor je het weet ontstaat er als vanzelf een deken onder je armen waar je hierna lekker onder kunt kruipen.

Voldaan gevoel!

Wanneer je iets onder je handen ziet ontstaan, komen er dus allerlei stofjes vrij die je een gelukkig gevoel geven. Als je klaar bent, heb je een extra voldaan gevoel. Je hebt iets gemaakt, met je handen! En iedere keer wanneer je naar je project kijkt zul je hier weer een trots gevoel van krijgen. Dat geeft je meer energie dan een avondje scrollen. 

Carlijn Sijs

Over September18

September18 is de leukste DIY-community van Nederland en België. Iedere maand verzenden we een do-it-yourself box waarin een tof project zit inclusief een uitgebreide video en patroon. Wat we dan zoal doen? Van alles! Weven, schilderen, haken, breien, kaarsen maken etc. In onze boxen vind je zoveel mogelijk natuurlijke materialen om mee te werken zoals wol en hout. En het leuke is, iedereen kan meedoen. Je hebt geen ervaring nodig. September18.nl

Aan de slag

Wil je ook aan de slag met een creatief project van September18? Neem eens een kijkje op hun website. Komende maand gaan ze aan de slag met dit super leuke krukje waar je een kussentje van lontwol voor maakt. Hoe? Ze leren je weven! En jij kunt dit ook, ook als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Sarah en Sarina van September18 hebben namelijk ook geen technische achtergrond en laten op hun YouTube kanaal zien hoe zij met de box aan de slag gaan. Onder het motto als Saar het kan… gaan ze aan de slag. Volg ze op YouTube of Instagram

Over Carlijn

Carlijn Sijs

Online en offline coacht, spreekt en inspireert Carlijn je naar een nog leuker leven met minder stress. Dagelijks volgen zo’n 4500 mensen haar op Instagram (@carlijn_sijs) waar zij dagelijks een inkijkje geeft in haar leven en thema’s bespreekt als doen wat je echt wil, daar het lef voor vinden en heel veel praktische tips voor een leuker leven! Lees hier meer over Carlijn.