fbpx

7 regels voor een gelukkig leven

written by Carlijnsijs
8 · 15 · 23

7 regels voor een gelukkig leven

Tussen de drukte van het dagelijkse leven, onze verplichtingen en de wereld om ons heen, verlangen we allemaal naar een gelukkig en vervullend leven. Misschien ben je hier omdat je dat sprankje geluk in je leven mist. Misschien ervaar je weinig energie of teveel stress. Met deze 7 regels voor een gelukkig leven kan je daar verandering in brengen.

Maar eerst:

Hey, het is ok

Het is helemaal niet gek als je je niet altijd gelukkig voelt. Of als je op zoek bent om meer uit je leven te halen. Geluk is niet een constante staat van zijn, het fluctueert. Maar we er zijn wel manieren waarmee we invloed uit kunnen oefenen om meer geluk en vervulling te ervaren.  

Vandaag wil ik de 7 regels voor een gelukkig leven introduceren. Deze regels zijn een praktisch kompas naar een leven vol vreugde, liefde en betekenis.

7 regels voor een gelukkig leven

Regel 1: Dankbaarheid eerst

Dankbaarheid is niet zomaar een hype. Het is een belangrijke factor van innerlijk welzijn en niet voor niets de eerste in de 7 regels voor een gelukkig leven. Werkelijk stilstaan bij waar je dankbaar voor bent, kan je perceptie van de wereld transformeren. Je zult de schoonheid in kleine dingen meer gaan opmerken, de zonsopgang waarderen, de glimlach van een vreemde of zelfs de smaak van je koffie.

 

Hoe breng je dit in de praktijk: Schrijf elke ochtend 3 dingen op waar je dankbaar voor bent of maak het een standaard gespreksonderwerp tijdens het avondeten met je partner en je gezin.

 

Regel 2: Omring jezelf met positieve mensen

De uitspraak van Tony Robbins “je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt” heeft veel waarheid. Deze mensen vormen jouw inner circle. Ze beïnvloeden je gedachten, je acties en je algehele kijk op het leven. Kies wijs.

 

Hoe breng je dit in de praktijk: Vraag eens iemand die je bewondert voor een kop koffie of leer nieuwe mensen kennen met dezelfde interesses via sites als nieuwemensenlerenkennen of Meetup.

 

Regel 3: Zeg vaker ‘nee’

Een megabelangrijk handvat naar een gelukkig leven is bewust ja of nee zeggen tegen verzoeken en verwachtingen van anderen. ‘Nee’ zeggen betekent niet dat je onvriendelijk bent. Het betekent dat je waarde hecht aan je tijd, energie en mentale welzijn.

 

Hoe breng je dit in de praktijk: Vaak een vol hoofd en is nee zeggen geen 2e natuur voor jou? In mijn meest populaire online cursus #prikkelninja besteed ik een hele module aan grenzen aangeven (inclusief 3 manieren om gezellig maar duidelijk NEE te zeggen).

Regel 4: Investeer in jezelf

Jezelf kennen en groeien is een belangrijke sleutel in de 7 regels voor een gelukkig leven. Misschien wil je een nieuwe taal leren, je vaardigheden verbeteren, jezelf beter leren kennen of gewoon een nieuw boek lezen. Deze kleine investeringen stapelen zich op en vormen de persoon die je morgen zult zijn.

 

Regel 5: Leef in het nu

Terwijl de herinneringen aan het verleden en de dromen van de toekomst hun plaats hebben, is het ‘nu’ het enige moment dat echt van jou is. Mindfulness en meditatie kunnen je helpen om volledig aanwezig te zijn in het huidige moment, waardoor je leven intenser en betekenisvoller wordt.

 

Regel 6: Laat los wat je niet kunt controleren

Acceptatie is bevrijdend. Het besef dat je niet alles in handen hebt, kan je een nieuwe perspectief geven. Richt je energie op positieve acties in plaats van zorgen en angsten.

 

Regel 7: Lach en lach veel

Herinner je je de laatste keer dat je echt hebt gelachen? Lachen is een universele taal. Het breekt barrières, verbindt harten en verjongt de ziel. Zoek naar humor in het dagelijks leven, en je zult versteld staan hoe licht en vrolijk je je voelt.

En nu in de praktijk

Het toepassen van deze 7 regels voor een gelukkig leven vereist inzet en zelfbewustzijn.

Het is niet ingewikkeld, maar ook niet makkelijk. Een beetje zoals een marathon rennen. Op zich zet je gewoon continu de ene voet voor de andere (niet ingewikkeld). Maar dat betekent niet dat het makkelijk is.

 

De reis naar geluk is er een van voortdurende groei, reflectie en leren. Elke stap die je neemt, brengt je dichter bij een leven dat resoneert met wie je echt bent.

Gratis reminders en handvatten

Af en toe een reminder of een praktische tip? Kies wat er bij jou past: