fbpx

Wat is een retraite?

written by Carlijnsijs
8 · 14 · 23

Als ik vertel dat ik retraites organiseer….

.. krijg ik vaak de vraag: “Wat is een retraite eigenlijk?” In een wereld die wordt gedomineerd door technologie, snelle deadlines en constante connectiviteit, zoeken steeds meer mensen naar manieren om te ontsnappen en zich opnieuw te verbinden met zichzelf. Een retraite biedt die kans.

Vandaag duiken we dieper in de wereld van retraites

Wat is een retraite, hoelang duren ze en welke soorten zijn er beschikbaar? Mocht je zelf twijfelen of een retraite wat voor jou is? Dan weet je dat wellicht na het lezen van deze blog.

Wat is een retraite?

Een retraite is een periode van afzondering met als doel persoonlijke groei, zelfreflectie, meditatie of spirituele verdieping.

In het dagelijks leven wordt er vaak veel van je gevraagd

Er moet worden gewerkt, gekookt, schoongemaakt, opgeruimd, dingen voor de kinderen regelen, cadeaus kopen….

Daardoor kan het in het dagelijks leven soms best een uitdaging zijn om echt die tijd voor jezelf te maken. Om te ontspannen. Of om eens met wat afstand te kijken naar jezelf, jouw leven en de vraagstukken waar je mee rondloopt.

Terug naar jouw kern

Tijdens een retraite zijn alle dagelijkse afleidingen er niet en heb je tijd om terug te gaan naar de kern. Jouw kern.

Een eeuwenoude traditie

Voor wie denkt dat retraites een hype van de laatste jaren is, absoluut niet. Het concept bestaat al eeuwenlang in vele culturen in de vorm van pelgrimstochten of tijd alleen doorbrengen. Dit bracht de mensen helderheid, zelfvertrouwen en en meer energie. 

wat is een retraite

Verschillende soorten retraites

“Wat is een retraite?” kan op verschillende manieren worden beantwoord. Zoveel mensen, zoveel wensen en dus ook zoveel retraites te vinden.  Hieronder staan vijf van de meest populaire soorten retraites:

Spirituele retraite 

Vaak gehouden op heilige plekken of in kloosters, focussen deze retraites zich doorgaans op spirituele groei, gebed en meditatie.


Ontspan retraite met yoga 

Voor degenen die zowel mentaal als fysiek willen ontspannen. Deze ontspanretraites bieden meestal activiteiten aan zoals yoga, massage en gezonde voeding.


Stilteretraites

Deze bieden een diepe duik in zelfreflectie. Deelnemers worden aangemoedigd in volledige stilte te blijven, om innerlijke rust te vinden.

Wandelretraite

Ideaal voor degenen die op zoek zijn naar zowel lichamelijke als geestelijke verfrissing. Wandelretraites combineren het wandelen in de natuur met persoonlijke ontwikkeling.

Creatieve Retraites

Gericht op het ontwaken van het innerlijke creatieve potentieel, kunnen deelnemers van een creatieve retraite vaak workshops volgen zoals schrijven, schilderen of andere artistieke disciplines.

  Retreat of retraite?
  “Retreat” en “retraite” betekenen precies hetzelfde: even een pauze nemen voor wat zelfreflectie. Het ene verschil is dat het ene woord Engels is en het andere Frans.

  Kortom: Wat is een retraite is en waarom is dit zo gewild?

  Door deel te nemen aan een retraite krijg je de kans om je te los te maken van het dagelijkse leven en echt naar binnen te kijken. Het is een tijd voor rust, reflectie en vernieuwing. Of je nu zoekt naar spirituele verdieping, rust, creatieve inspiratie of persoonlijke groei: er is altijd een retraite die past bij jouw behoeften.

  Het is een periode van persoonlijke afzondering met als doel je dichter bij je ware zelf te brengen. Of je nu kiest voor een wandelretraite, ontspanretraite of welke retraite dan ook…. De ervaring kan een diepgaande positieve impact hebben op je leven.

  Als lifecoach raad ik iedereen aan om ten minste één keer in je leven een retraite te ervaren.

  Zelf op zoek naar een retraite?

  Zelf organiseer ik al sinds 2019 kleinschalige retraites en er gingen inmiddels 80+ mensen mee op retraite in Nederland en Spanje. Met een 9 als gemiddeld rapportcijfer durf ik zelfverzekerd te zeggen dat deze retraites je een waanzinnig inspirerende tijd gaan bieden.

   

  Ik bied 2 soorten retraites aan: ontspan retraites in het zonnige Fuerteventura en wandelretraites in Nederland.

  Spanje Retreat

  Ontspannen – zon – yoga

  Er even helemaal tussenuit en compleet verzorgd worden. Massage, een privékok, zwembad, yoga én dagelijkse workshops om dichter bij jezelf te komen.

  Wandelretreat

  Wandel Retreat

  Natuur – zelfredzaamheid – wandelen

  Drie dagen op trektocht door de Nederlandse natuur. Breng tijd alleen door tijdens het lopen en maak verbinding met anderen tijdens de dagelijkse groepssessies. Terug naar de natuur, terug naar jezelf.

  Wat je behoeften ook zijn, er is altijd wel een passende retratie te vinden. 

  gerelateerde posts