fbpx

Weinig energie: hoe komt het en wat kun je eraan doen?

written by Carlijnsijs
8 · 12 · 23

Je wil je energieker voelen

Iedereen heeft wel eens van die dagen dat je je vermoeid voelt, waarbij elke taak voelt als het beklimmen van een berg. Weinig energie hebben kan echter meer zijn dan gewoon een off-day. Het kan een signaal zijn dat er fysiek of mentaal iets aan de hand is. 

 

In deze blog beschrijf ik:

 • Oorzaken van weinig energie
 • Strategieën voor meer energie

 

Iedereen wil genoeg energie hebben om de dingen te kunnen doen die belangrijk voor je zijn en waar je blij van wordt. Energie is de drijvende kracht achter alles wat we doen op een dag.

We hebben energie nodig om ons werk goed uit te kunnen voeren, te luisteren naar het verhaal van je partner, je kind met geduld te behandelen of bijvoorbeeld om een gezonde maaltijd op tafel te toveren.

 

Maar soms voel je die energie totaal niet. Een dagje weinig energie is soms niet zo’n probleem, maar als het langer aanhoudt is het belangrijk dat onder de loep te nemen.

 

Oorzaken van weinig energie hebben

Weinig energie en moe? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

 

 • Slaaptekort
  Dit is de meest voor de hand liggende boosdoener. Volwassenen hebben gemiddeld 7-9 uur kwaliteitsslaap nodig. Maar als je slaap verstoord wordt door stress, kinderen, piekeren, gesnurk van een partner of andere oorzaken kan dat absoluut leiden tot weinig energie overdag.

 

 • Voeding
  Ik ben een lifecoach en geen voedingscoach, maar met een boerenverstand kom je een heel eind. Voeding en energie zijn onlosmakelijk verbonden. Voedsel is de brandstof van ons lichaam en zonder de juiste brandstof presteert het niet op zijn best. Veel suiker en een gebrek aan essentiële voedingsstoffen kunnen leiden tot een gebrek aan energie.

 

 • Medische aandoeningen
  Het gevoel van weinig energie kan ook wijzen op gezondheidsproblemen. Als je dit vermoedt, is het belangrijk dat bij een arts te laten checken.

Stress en mentale gezondheid zijn soms een beetje een ondergeschoven kindje waar we liever niet serieus naar kijken, omdat er niet altijd een makkelijke en snelwerkende oplossing voor lijkt te zijn. Maar stress is wel heel vaak de oorzaak van weinig energie. Kijk hier dus serieus naar.

 

 • Stress en mentale gezondheid
  Deadlines, relatie-gedoe, financiële zorgen en andere persoonlijke uitdagingen kunnen een zware tol eisen. Weinig energie en moe? Als er medisch niks aan de hand is, raad ik je zeker aan te onderzoeken of er een mentale oorzaak is.

Zoals mijn moeder altijd zegt: de vraag is niet hoe je eraan komt, de vraag is: Hoe kom je er vanaf?

Strategieën om je energieniveau te boosten

 • Een gebalanceerd dieet
  Richt je op een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen, en eiwitbronnen zoals vlees, vis, en bonen.

 • Pauzeer en mediteer 
  Neem korte pauzes tijdens je werkdag. Een paar minuten van diepe ademhaling of meditatie kan je brein verfrissen en de mentale vermoeidheid verminderen.

 

 • Blijf gehydrateerd 
  Zelfs lichte uitdroging kan er al voor zorgen dat je minder tot weinig energie hebt. Zorg dus dat je genoeg vloeistof binnen krijgt.

We leven in een 24/7 maatschappij waarbij we constant ‘aan’ staan. Steeds meer mensen ervaren daardoor een energietekort, omdat ze de vaardigheden missen om hun eigen batterij weer werkelijk op te laden.

 • Laad je mentale batterij op
  Doe dingen waar je van oplaadt. Wat dat ook maar is voor jou. Dansen, boksen, koken, schilderen, wandelen of kletsen met vriendinnen.

  Als je eigenlijk niet zo goed weet waar jij van oplaadt, de to-do lijstjes maar door je hoofd blijven spoken of je voelt dat je moeilijk uit de piekermodus komt: kan het verstandig zijn om je gedachten eens te ordenen met een coach. Een coach kan helpen om je gedachten te ordenen en kan je vaardigheden aanleren om te ontspannen. De meeste coaches bieden een gratis kennismakingssessie aan zodat je kan voelen of dit bij je past (ik bied dat ook aan).

   

  • Vier vakantie op jouw manier
   Neem vakanties en doe iets waar je werkelijk van oplaadt. Misschien een keer niet 3 verschillende locaties, maar gewoon een weekje op 1 locatie zodat je echt kan bijkomen en lanterfanten.

En wil je er echt even helemaal tussenuit en verzorgd worden? Bekijk dan eens de betaalbare Spanje Retreat met yoga, massages, workshops en een privékok.

 • Bewust met cafeïne
   Als je weinig energie hebt, worden koffietjes nog een stukje verleidelijker. Maar ze zorgen ook voor een energiecrash later op de dag. Ga er dus bewust mee om.

 

 • Beweeg regelmatig
  Je hoeft heus geen marathon te lopen. Zelfs simpele activiteiten zoals wandelen, tuinieren, zwemmen of yoga kunnen een positieve invloed hebben op je energieniveau. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook je slaapkwaliteit verbeteren.

Weinig energie? Meer selfcare!

Weinig energie hebben kan ontmoedigend zijn. Maar er zijn echt mogelijkheden om je energieniveau op te krikken.

Door bewuste keuzes te maken en goed naar ons lichaam te luisteren, kunnen we stappen ondernemen om onze energieniveaus te verhogen en het meeste uit elke dag te halen #selfcare.

Iedereen is uniek, dus het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou werkt en hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Meer inspiratie om goed voor jezelf te zorgen?

Vraag hieronder de gratis Selfcare Checklist aan. 

70 manieren om voor jezelf te zorgen

Leer hoe je met meer energie de dag door gaat en eindelijk gaat leven op jouw voorwaarden

Download de gratis Selfcare Checklist

Als je de gratis checklist downloadt, krijg je ook regelmatig tips & inspiratie. Ik ga vertrouwelijk om met jouw gegevens, zie de privacyverklaring.

70 manieren om voor jezelf te zorgen

Leer hoe je met meer energie de dag door gaat en eindelijk gaat leven op jouw voorwaarden

Download de gratis Selfcare Checklist

Als je de gratis checklist downloadt, krijg je ook regelmatig tips & inspiratie. Ik ga vertrouwelijk om met jouw gegevens, zie de privacyverklaring.

gerelateerde posts